Thursday, January 3, 2008

ERTI KEGAGALAN

Tahukah anda, kegagalan sebenarnya adalah sebahagian dari tanda-tanda menuju kearah kejayaan. Adakah anda masih ingat ? Semasa anda kecil dulu. Bagaimana anda mula belajar berjalan. Mula-mula anda jatuh dan gagal. Namun dengan azam dan semangat anda terus mencuba. Hari demi hari. Akhirnya anda berjaya. Begitu juga semasa anda mula belajar menunggang basikal. Pada mulanya anda gagal. Namun dengan tekad dan azam akhirnya anda juga telah berjaya.

Nah, lihatlah dua contoh tersebut. Bukankah pada mulanya anda gagal ?

Kegagalan jarang sekali ditekankan dalam motivasi, walhal, terdapat lebih ramai mereka yang gagal berbanding dengan mereka yang berjaya!

Namun begitu, tahukah anda, 98% daripada “self-made millionaires” hari ini pernah gagal?

Ya! Kegagalan adalah sebahagian daripada kejayaan.

Punca utama seseorang tidak mencapai kejayaan adalah kerana …. Mereka sebenarnya ..
TAKUT KEPADA KEGAGALAN.

Fahami betul-betul ayat di atas. "Takut kepada kegagalan" adalah sebab utama seseorang tidak mencapai kejayaan. Bukannya "Gagal adalah punca utama tidak mencapai kejayaan"

Apabila anda takut kepada kegagalan, anda akan menghalang diri anda mengambil langkah pertama. Langkah pertama adalah merupakan perkara paling utama dalam mencapai apa-apa kejayaan. Sekiranya anda berada dalam keadaan "Takut kepada kegagalan" , ketahuilah bahawa itu adalah benteng dan halangan utama bagi anda untuk mencapai kejayaan.

Bagaimana hendak melepasi benteng tersebut?

Ikut kata-kata NIKE ……. just do it!
Kalau nak DUIT, anda perlu DO-IT!

Terlalu banyak kisah-kisah kegagalan mereka yang berjaya boleh dikongsikan bersama.

Diantaranya :

BABE RUTH
Adalah seorang pemain baseball di Amerika Syarikat pada tahun 70-an. Beliau ketika itu merupakan pemain yang paling banyak sekali membuat home-run (larian dengan markah tertinggi di dalam baseball) ketika itu. Tiada siapa boleh menandingi rekod Babe Ruth yang membuat home-run. Namun begitu, Babe Ruth juga merupakan pemain base-ball yang paling banyak sekali struck-out (terpaksa keluar oleh kerana pukulan tidak mengena bola!)- lebih daripada 1,300 kali!

Setiap kali Babe Ruth tidak mengena bola, beliau akan senyum sahaja. Apabila ditanya wartawan sukan kepada Babe Ruth, mengapa beliau senyum setiap kali tidak mengena bola, jawabnya "Setiap kali hayunan saya gagal mengena bola, ia bermakna makin hampir hayunan saya akan mengena bola dan akan mendapat home-run untuk pasukan saya tidak lama lagi!"

Pemikiran Babe Ruth adalah, lagi banyak kali beliau mencuba walaupun gagal, lagi hampir dirinya akan mencapai kejayaan dalam mendapatkan home-run! Fikiran beginilah yang perlu ada oleh semua dalam mencapai kejayaan. Kegagalan bukan bererti anda yang gagal secara peribadi, tetapi, ia bermaksud makin hampir anda akan mencapai kejayaan.

Genius Albert Einstein
Hanya boleh bercakap apabila umurnya 4 tahun!

Saintis Isaac Newton
Sering gagal ketika sekolah dan diberi gelaran oleh guru-guru sebagai murid yang "tiada harapan"!

F.W Woolworth
Ketika berumur 21 tahun bekerja dikedai runcit sering dimarahi oleh pemilik kedai sebagai "seorang yang tidak pandai menjual!". Kini, Woolworth adalah antara rangkaian pasaraya terbesar di United Kingdom!

Pengasas Disneyland, Mr Walt Disney
Ketika bekerja di syarikat akhbar pernah dimarahi oleh editornya oleh kerana "Tidak mempunyai imaginasi dan tidak pernah mempunyai idea yang bernas"!

Michael Jordan
Pemain basketball terulung pernah dikeluarkan dari pasukan basketball ketika di sekolah menengah!

Thomas Edison
Pencipta lampu mentol pula ketika sekolah sering dimarahi oleh gurunya dengan "Seorang murid yang terlalu bodoh untuk pelajari apa sahaja"! Tahukah anda Thomas Edison juga gagal dalam lebih 1,000 eksperimen dalam mencipta lampu mentol sebelum menjumpa formula sebenar cara menyalakan lampu mentol!

Adakah ikon-ikon di atas pernah mengalah dan berhenti daripada melakukan apa yang mereka percaya? Sudah tentunya tidak !!!

Kegagalan adalah sesuatu yang pasti dilalui oleh setiap insan dalam mencapai kejayaan. Apa yang membezakan mereka yang berjaya kini dan mereka yang tidak adalah, mereka yang berjaya melihat kegagalan sebagai peluang untuk belajar supaya kegagalan tersebut tidak diulangi.

APABILA JATUH , MEREKA AKAN BANGUN SEMULA !!!

............. uSaHa tANggA KejaYAAN ............

No comments:

Google